Bakonytamási Evangélikus Egyházközség
 
1%

1%

 
Menü
Bakonytamási Evangélikus Egyházközség
Lelkészavatás a Bakonyalján 2004-ben
 

Lelkészavatás a Bakonyalján 2004-ben

Lelkészavatás a Bakonyalján

A bakonytamási evangélikus templom helyi egyháztörténeti esemény helyszíne volt július 17-én délután, amikor Ittzés János püspök lelkésszé avatta a kis bakonyi falu szülöttét, Németh Szabolcsot. Ugyanis Bakonytamási templomában ez volt az első ordináció.

A gyülekezet életébe aktívan bekapcsolódó fiatalt elsősorban az egyházzenén keresztül szólította meg Isten. A fóti kántorképzőben kezdett orgonálni, majd önszorgalomból képezte magát tovább. Tíz esztendőn keresztül volt kántora az istentiszteleteknek. A soproni Líceumban érettségizett, innen jelentkezett a teológiára. A nemrégiben bevezetett hatodéves képzést a sárvári gyülekezetben kapta Gyarmati István mentorsága mellett.

Az ordinációs istentiszteleten Ittzés János püspök Jn 6,66–69 alapján hirdette Isten igéjét. Útravaló prédikációjában elmondta, hogy életünkben sokszor megkérdezett emberek vagyunk. De Jézus nem a környezetünkről vagy önmagunkról alkotott véleményünkre kíváncsi, hanem arra, hogy őt kinek tartjuk. A világi sajtó nagy egyházi ünnepek környékén közismert emberek véleményét kérdezi Jézusról. De ha életünk minden napján ez a kérdés, már nehezebb megválaszolni, mert jönnek a megszégyenülések – folytatta.

Vallásos reneszánsz irányzat ismerhető fel a mai világban, amikor sokan máshol keresik az örökkévalót. A Mester nemcsak a lelkészjelöltet kérdezi, hanem mindannyiunkat. Jó, hogy te nem akarsz korszerű lenni – mondta személyes hangon a püspök. Iskolások és betegek között, zátonyra futott életekkel találkozva is legyen ez a vallomásod: Ezernyi út áll előttünk, de nekem ne legyen más, csak te, Uram! Az idézett igeszakaszban a válasz is benne van. Rá van szüksége a papi szíveknek és kortársainknak is. Nem maguknak akarnak a papok tisztességet, hiszen mi is a korszellemtől megkísértett emberek vagyunk. De veled van szolgálatod gazdája, így aki ránk bízta az örök élet beszédét, téged is megtart! – bátorította fiatal szolgatársát az egyházkerület vezetője.

Az ünnepi liturgiában hittudományi egyetemünket dr. Varga Gyöngyi tanársegéd képviselte. A helyi lelkész – Ördög Endre esperes – ezúttal pedig már nem lelkészeként, hanem felettes szolgatársaként köszöntötte Németh Szabolcsot, aki augusztus 1-jétől a Veszprémi Egyházmegyén belül a Mencshely–Nagyvázsony–Szentantalfa–Zánkai Társult Evangélikus Egyházközségben kezdi meg szolgálatát.

A felnevelő bakonytamási gyülekezet részéről Németh Pál tiszteletbeli felügyelő köszöntötte Szabolcsot, aki válaszként elmondta, hogy életében a lelkészavatás pillanatát nem eredménynek, hanem állomásnak tekinti. Mindenkinek hálás, akinek segítségével eljuthatott idáig. Isten iránti háláját viszont inkább a hétköznapokban, lelkipásztori munkájában szeretné kifejezni.

Menyes Gyula

Társoldalak
Elérhetőségeink
Istentiszteletek
Körlevél
Térkép
Bakonytamási térképe
Alapítvány
Táborunk 2007-ben
Böjti sorozat 2007-ben
Anyák napi istentisztelet beszámoló 2007. 05.06.
Emlékeim egy találkozóról.
Gyülekezeti terem és lelkészlakás szentelése 2001-ben
Esperes a Bakony mélyén
Tamástalanság Bakonytamásiban
2007. november 3-án az ünnepségen elhangzott beszámoló
A torony csúcszáró gömbjében elhelyezett irat
Templomszentelési hálaadó ének
Templomszentelési imádság
Bakonytamási evangélikus templom története évszámokban
Bakonytamási község elhelyezkedése és története:
Gyülekezetünk története
Egyházi épületek
A gyülekezet műkincsei:
Úrvacsorai készlet:
Bakonytamásiban születtek:
2006-ban megválasztott gyülekezeti tisztségviselők:
 
Képek

Avatás
 
© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003.
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster